Wanneer ik op een nazomerse avond van de Zubizururug naar mijn hotel wandel, word ik even gegrepen door het beeld van een vader die zijn dochtertje, met schattig prinsessenjurkje en roze helm, op een schommel in een verder verlaten speeltuintje naar voren duwt. Het uitzicht voor die vader, op de Nervión rivier met de veelzijdigheid aan architectuur op de achtergrond is fenomenaal en het plezier van het meisje aandoenlijk. Ik was, kinderloos, in de stad Bilbao en op menig moment verbaasde de stad mij om de enorme kindvriendelijkheid. Daarom dit blog, om jou mee te nemen in de acht redenen waarom je mét kinderen Bilbao móet bezoeken.


1) Oneindig veel speelplezier

In mijn intro begon ik al over het speeltuintje vlak naast de Zubizurubrug, maar dat is er slechts één. Op veel, heel veel plekken zijn speeltuinen gecreëerd voor oneindig veel speelplezier. Vlakbij het Guggenheim museum is eveneens een speelplek voor wat grotere kinderen met veel touw- en klimwerk. Met als bijkomend voordeel -niet onbelangrijk- dat je als ouder vlak ernaast op het terras (Terraza Campa de los Ingleses) kunt genieten van een kop koffie met gebak, een lunch of wijntje. Maar naast gecreëerde plekken, zijn er ook genoeg open ruimtes – voornamelijk in de buurt van het water-  waar je nog in de avonduren kinderen ziet spelen en voetballen.

2) Leuke kinderkleding shoppen
Vooral in het oude, historische centrum (Casco Viejo) vind je ontzettend veel leuke kinderkledingwinkels, waar je niet alleen mooie, bijzondere kinderkleding vindt, maar waar je ook erg vriendelijk geholpen wordt. Een tegenhanger van de ketens die je verderop in de stad vindt, waar je zelfs in kledingwinkels ‘selfservicekassa’s vindt. Ga dus bij voorkeur naar de boetiekjes die gerund worden door locals, waar retail en hospitality elkaar ontmoeten.

Skatebaan


3) Kunstjes vertonen op de skates
Tijdens mijn trip naar Bilbao ben ik twee plekken tegengekomen die speciaal zijn ingericht om te skaten. Geen halfpipe, maar meer toegankelijke, mooie open ruimtes met een goed wegdek waar je kinderen en jongeren zowel ziet stoeien op hun nieuwe skates als semi-professionele trucs ziet uithalen. De één bevindt zich onder de brug Euskalduna, voor de andere moet je even een klim maken naar een hoger gelegen wijkje (of pak de Funicular Artxandra).

4) Met de kabelbaan naar boven
Laat ik dan direct de ‘Funicular de Artxandra’ erbij pakken, want je kunt een geweldig uitzicht opzoeken door omhoog te gaan met een treintjes/kabellift (een retourtje kostte, anno oktober 2021, €4,20). Een beleving op zich en leuk voor kinderen. Het is eigenlijk een mini-tram die je in no-time steil naar het hoger gelegen deel van Bilbao brengt. Je komt hier op een plek waar je een geweldig, panoramisch uitzicht hebt op de stad. Je kunt ook verder de hoogte in wandelen, waar je meerdere horecagelegenheden en een speeltuin vindt. Je kunt met het treintje terug, maar je kunt ook de wandelschoenen aantrekken en lopend terug.

5) Het overweldigende Guggenheim Museum
Er zijn meerdere musea in Bilbao, waarvan Guggenheim wel het meest bekend is. Alleen al de enorme puppy voor het museum is een geweldige attractie voor kinderen. Eenmaal binnen kan je met je kind verzanden in de moderne kunst en samen filosoferen over wat je in de kunstwerken ziet. Wandel door de enorme stalen constructies van Richard Serra, een indruk- en duizelingwekkende beleving op zich. Hebben de kinderen even geen zin meer om kunst te aanschouwen? Dan kunnen ze (na Coronatijd – het was in oktober 2021 nog gesloten) even terecht in een hoek die is ingericht om zelf te tekenen, bouwen, te lezen en te spelen. Toen ik er was, was er in de grote ontvangsthal de mogelijkheid om jouw favoriete kunstwerk na te tekenen. Een leuke tip voor als je de kinderen na het bezoek aan het museum -in het restaurant of bij je hotel- nog even een leuke activiteit wilt laten ondernemen. Nog een ander leuk detail: elk hele uur komt er een soort mist aan de brugzijde van Guggenheim opzetten, wat een magisch effect geeft. In de (donkere) avonduren, met straatmuzikanten op de achtergrond geeft dit een prachtige, romantische sfeer die ook de kinderen niet snel zullen vergeten.

Kunst aanschouwen in het Guggenheim Museum

6) Andere toffe, toeristische trekpleisters
Er is zoveel te beleven in Bilbao, dat ik punt 6 wijd aan diverse toeristische attracties. Een boot doet het bij (onze) kinderen altijd goed. Ik heb me laten vertellen dat er ook een hop-on, hop-off boat is, maar je hebt meerdere rondvaartboten zodat je de stad vanaf het water kunt bewonderen. Je kunt er ook voor kiezen om een begeleide fietstocht te doen, voor de wat oudere kinderen -die voldoende spanningsboog hebben-, erg leuk, je ziet wat andere plekken in de stad, en met een Nederlandstalige gids krijg je ook nog de belangrijkste informatie over Bilbao en haar inwoners.  Een bezoek aan het stadion San Memes, van Atletic Club Bilbao, is ook zeker de moeite waard! Alleen al van buiten een plaatje om te bewonderen, je kunt er ook een rondleiding boeken of lunchen met uitzicht op het voetbalveld.

San Memes Stadion (uitzicht vanuit het lunchrestaurant)

7) Het bruisende Plaza Nueva
De Plaza Nueva is een plek die in mijn geheugen gegrift staat als een energieke, dynamische plek – een echte must-visit. Ik ben er zelf elke dag even langs gelopen, het is heerlijk om de energie, gezelligheid en reuring van toeristen en locals te ervaren. Met meerdere restaurantjes, waar je met name pintcho’s kunt eten, is er voor ieder wel wat wils. Onze favoriet was overigens de Guri Toki, van tongstrelende mini hamburgers tot chorizo en heerlijke vis-pintcho’s. Té lekker. En dat terwijl de kinderen op het grote plein helemaal los kunnen gaan. Je ziet iedereen hier door elkaar. Van kinderen in hun schooluniformen tot voetballende toeristen, van ouders met baby’s in de draagzak tot jongeren die hier gemoedelijk ‘chillen’. Een heerlijke plek om het bruisende Bilbao in je op te nemen.

Plaza Nueva

8) Zandkastelen bouwen of uitwaaien aan het strand
Op ongeveer een half uur met de metro kom je al uit op het strand (halte Areeta). Even lekker afkoelen met de voeten in het water of op het strand een handdoekje neerleggen en zandkastelen bouwen. Een ontspannen afwisseling die zeker de moeite waard is!  

Uitwaaien aan het strand